Langharige katten: wat doe je met klitten in de vacht?

Het is natuurlijk prachtig, zo’n langharige kat. Maar net als menig mens met lang haar zich soms groen en geel ergert aan klitten, krijgt ook een kat met lang haar met klitten in de vacht te maken. Als mens kunnen we onze haren elke dag een paar keer borstelen, maar een kat is afhankelijk van het baasje om losvallende haren uit de vacht te kammen. Hoe ga je om met de klitten in de vacht van je kat?

Dat kammen gebeurt niet dagelijks. En dat hoeft ook niet dagelijks. Maar het is als katteneigenaar wel goed om te realiseren dat geregeld kammen nodig is om klitten te voorkomen – voor zo ver mogelijk althans. Zeker als deze klitten groter en groter worden of zelfs gaan vilten, worden ze namelijk steeds pijnlijker voor de kat. De haartjes trekken aan het velletje tijdens het bewegen – hartstikke oncomfortabel natuurlijk. En als er meerder klitten in de vacht van de kat dicht tegen elkaar zitten? Dan krijgt de huid geen ruimte om te ademen. De huid gaat als het ware verstikken, waardoor er smet ontstaat. Hierdoor gaat de huid ontsteken en kan de kat ziek worden.

 

Hoe komt een kat aan klitten in de vacht?

Kortharige katten hebben niet zoveel last van klitten in de vacht. Langharige rassen echter wel. Denk hierbij aan Noorse boskatten, Persische katten, Maine Coons, Birmaanse katten en kruisingen met langharige katten; zij krijgen bijna altijd wel klitten doordat haren simpelweg loslaten en met andere haren verward raken. Dat wordt erger als ze in de ruiperiode komen en als ze ook nog eens geregeld buiten spelen, kunnen er takjes, stof, blaadjes en andere viezigheid in de haren vast komen te zitten. Je ziet vaak dat de vacht doffer wordt als er veel klitten inzitten.

 

Haarballen

Naast het feit dat er klitten ontstaan, hebben langharige katten vaak ook meer last van haarballen. De ruwe tong van een kat functioneert namelijk als een soort borsteltje. Zodra een kat zijn eigen vacht wast, slikt hij zijn eigen haren in. Deze haren komen normaliter in de ontlasting terecht. Het teveel aan haren dat een kat inslikt, gaat samenklonteren en vormt een haarbal. Deze haarbal poepen of braken ze vaak uit, maar als deze te groot wordt, kan hij het maag- of darmkanaal blokkeren. Dat wil je voorkomen. Geregeld kammen helpt hiertegen.

 

Dus wat kun je doen als je kat klitten heeft?

Probeer de losse haren én klitten er voorzichtig uit te kammen. Lukt dat niet meer of vindt je kat het heel onprettig om gekamd te worden? Dan kun je het vacht af en toe laten behandelen door een kattentrimmer. De kattentrimmer kan dan bepalen of ontwollen van de vacht bijvoorbeeld voldoende is om de klitten weg te halen. Dit zorgt ook meteen voor minder haren in huis. Als de kat verlost is van viltende klitten en de huid weer kan ademen, zal ze je hartstikke dankbaar zijn.

 

Tijdens een bezoekje aan de kattentrimmer wordt je kat eventueel lekker gewassen. Dat is niet alleen voor langharige katten lekker, maar ook voor kortharige katten. Ook zij hebben immers loslatende haren die vaak in de vacht blijven zitten. Door het wassen komt dat allemaal mooi vrij. Hoef jij minder te stofzuigen. Hoe fijn is dat?

 

Op zoek naar opvang voor je hond?

Maak een reservering

0

Zoeken...