Alle voor- en nadelen over rauw vlees voor honden en katten

De meningen over rauw vleesvoeding voor huisdieren zijn sterk verdeeld onder de huisdierbezitters. Waar de een er sterk op tegen is op o.a. het gebied van gezondheidsrisicos, is de ander van mening dat rauw vleesvoeding het beste is wat je je trouwe viervoeter kunt geven. Maar ken jij alle voor- en nadelen over rauw vleesvoeding? Wij vertellen je alles over de voor- en nadelen van het voeren van rauw vlees aan je huisdier.

Wat is rauw vlees voeding?

Wanneer we het hebben over rauw vleesvoeding, hebben we het eigenlijk over onverhitte voeding. Rauw vleesvoeding is gemaakt van, de naam zegt het al, rauw vlees wat simpelweg wordt gebruikt als voeding voor huisdieren zoals honden en katten. Zo heb je verschillende mogelijkheden voor het voeren van rauw vlees namelijk:

 • KVV: (kant-en-klaar vers vlees) wat je vaak ingevroren kunt kopen in de winkel
 • BARF (Biologically Appropriate Raw Food of Bones And Raw Food) wat staat voor het helemaal zelf rauw voeren.

Er zijn dierenbezitters die zelf aan de slag gaan met rauw vleesvoeding voor hun viervoeter. Zij kopen dit namelijk bij de slager om de hoek. Echter dien je dan wel goed te weten wat je doet aangezien dit behoorlijke risico’s voor je hond of kat met zich mee kan brengen. In het geconsumeerde rauwe vlees worden namelijk voedingsstoffen toegevoegd welke niet zijn toegevoegd bij het vlees van de slager. Deze voedingsstoffen heeft je hond of kat wel nodig om goed te kunnen functioneren.

*Bij het opstellen van de voor- en nadelen van het voeren van rauw vlees, hebben we BARF buiten beschouwing gelaten en hebben we ons gericht op het complete rauw vleesvoeding (KVV).

Voorstanders van rauw vlees voor hond en kat

Een grote groep huisdierenbezitters is erg enthousiast over het aanschaffen van rauw vleesvoeding. Dit komt voornamelijk vanwege de gedachte dat het voeren gaat zoals dit ook in de natuur zou gaan. De gedachte dat je je hond kan voeren als een wolf en een kat als een lynx, zorgt ervoor dat het voeden van hond of kat aansluit bij hoe het normaliter in de natuur zou gaan. Daarnaast vinden honden en katten rauw vlees vaak ook ontzettend lekker.

De voordelen van rauw vlees voeding voor huisdieren

 1. Rauw vlees bevat “goede bacteriën” (probiotica) welke ervoor zorgen dat de hond of kat een betere weerstand opbouwt.
 2. Rauw vlees bevat géén conserveringsmiddelen, chemische toevoegingen, smaak- geur of kleurstoffen.
 3. Doordat rauw vlees niet verhit wordt, behoudt het de voedingsstoffen optimaal verteerd door de hond of kat.
 4. Rauw vlees bevat in tegenstelling tot brokken of blikvoeding geen granen. Hoewel het niet wetenschappelijk is bewezen dat granen slecht zijn voor honden of katten, willen steeds meer honden- en kattenbezitters geen granen meer geven.
 5. Doordat rauw vlees veel vocht bevat, is dit bevorderlijk voor de nieren van zowel hond als kat.
 6. Doordat rauw vlees geen vezels bevatten krijgen de honden en katten een compacter ontlasting wat minder ruikt en de anaalklieren van de hond worden uitgedrukt. Tevens stellen veel eigenaren vast dat dat er ook minder ontlasting is.
 7. Rauw vlees bevat geen koolhydraten en dus ook geen suikers wat indirect ook weer goed is voor het gebit doordat het geen tandbederf veroorzaakt.
 8. Het is goed voor honden en katten die last hebben van voedselovergevoeligheid maar ook als ze last hebben van huid- en vachtproblemen.

Tegenstanders van rauw vlees voor hond en kat

Het rauw voeren van huisdieren is niet een trend zonder risico’s. Voornamelijk de dierenartsen en (natuurlijk) de producenten van brokvoeding zijn minder te spreken over rauw vlees voor honden en katten. Dit komt mede doordat het wetenschappelijk niet is bewezen dat rauwe voeding beter en/of gezonder is voor hond en kat dan het voeren van bijvoorbeeld brokken of blikvoer. Waar de voorstanderds het goed vinden om het voeren van hond en kat zo dichtbij de natuur te brengen, vinden tegenstanders het totaal niet relevant om de hond of kat te voeren als wolf of lynx doordat de leefwijze van deze dieren totaal anders is. Tevens ligt de levensverwachting van deze wilde wolven en wilde katten stukken lager dan huishonden en huiskatten. Daarnaast zie je bij deze wilde dieren geen ouderdomsverschijnselen terwijl dit bij onze huisdieren wel het geval is waardoor de voedingsbehoefte ook anders is.

De nadelen van rauw vlees voeding voor huisdieren

 1. Tijdens de slacht komen bacteriën uit de darmen vrij wat zorgt voor een gevaar voor de voedselveiligheid. Doordat het vlees niet wordt verhit komen de bacteriën die “vrij komen tijdens de slacht” in het lichaam van de hond of kat terecht maar ook in de voerbak, het aanrecht, snijplank en het keukengerei wat je gebruikt tijdens de bereiding van het rauwe voer. Bacteriën waar je aan kan denken zijn bijvoorbeeld salmonella, listeria of E.colli.
 2. Mocht het rauwe vlees bacteriën van salmonella bevatten, blijft dit dagenlang in de bek van je hond of kat aanwezig waardoor een lik in je gezicht krijgen van je hond ook risico’s voor het baasje met zich meebrengt.
 3. Vlees bevat niet alleen bacteriën maar ook parasieten. Normaliter horen parasieten de diepvries niet te overleven, maar het is altijd raadzaam om extra alert te zijn op wormen bij honden en katten die rauw vleesvoeding krijgen. Je kan bijvoorbeeld ervoor kiezen om je hond of kat extra te ontwormen.
 4. Niet al het rauwe vlees voor honden en katten is “compleet” waardoor er belangrijke vitaminen en mineralen kunnen ontbreken welke honden of katten wel degelijk nodig hebben. Dit geldt ook als honden en katten te eenzijdig gevoerd worden (bijvoorbeeld door alleen vlees van één diersoort te voeren).
 5. Naast een tekort aan voedingsstoffen is het ook goed mogelijk om teveel van eenzelfde voedingsstof binnen te krijgen. Door bijvoorbeeld enkel lever te voeren kan dit een te veel aan vitamine A veroorzaken wat als gevolg kan hebben dat je hond of kat te maken gaat krijgen met een vertraagde groei, vermagering of vachtafwijking.
 6. In sommige rauw vleesproducten kunnen teveel schildklierhormonen zitten wat ervoor kan zorgen dat de hond of kat last kan krijgen van een te snel werkende schildklier. Voornamelijk rauwe kippennekken maar ook KVV voeding staan hier om bekend.
 7. Doordat de kant-en-klare rauw vlees voeding een zachtere structuur bevat dan bijvoorbeeld brokken, zorgt dit ervoor dat de tanden niet worden gereinigd.
 8. Het voeren van brokken of blikvoer is eenvoudiger en brengt geen hygiëne maatregelingen met zich mee

Tips voor het gebruik van rauw vlees voeding bij honden en katten

Het is van essentieel belang om hygiënisch met rauw vlees om te gaan. Zorg ervoor dat je het vlees goed gereinigd hebt voordat je het opdient en dat je van tevoren goed je handen hebt gewassen. Tevens is het van belang dat rauw vlees gekoeld wordt bewaard en buiten het bereik van kinderen wordt gehouden.

Voer je zelf rauw vlees en maak je je zorgen om de gezondheid van je hond of kat? Let dan goed op of je huisdier symptomen zoals onbedoeld afvallen of ander gedrag vertoond. Mocht je je zorgen maken, raadpleeg dan altijd je dierenarts.

Keurmerk voor rauw vlees hond en kat 

Brancheorganisatie Divebo is bezig om , in samenwerking met producenten van rauw vleesvoeding, een keurmerk in het leven te roepen. Van dit keurmerk mag de consument verwachten dat een product daadwerkelijk “compleet” is wanneer dit is aangegeven op de verpakkingen. Tevens dienen de verkopers van rauw vlees de consument goed te informeren over de juiste wijze van het voeren. Naar alle waarschijnlijkheid zal het keurmerk in 2019 een feit worden.

Op zoek naar opvang voor je hond?

Maak een reservering

0

Zoeken...