De ouderdomsverschijnselen bij katten | Kattenpension Tussenwijck

Tegenwoordig worden katten steeds ouder. Gelukkig maar. Dit komt door de goede verzorging en voeding. Desondanks gaat je kat op een gegeven moment toch ouderdomsverschijnselen vertonen. Deze veroudering merk je zowel in lichamelijke veranderingen als in gedragsveranderingen.

Hoe herken je ouderdomsverschijnselen bij katten en hoe zorg je het beste voor je ouder wordende kat? Dierenpension Tussenwijck vertelt het je graag.  

Wanneer is een kat oud?

Net elke kat wordt op dezelfde manier oud. Net zoals bij mensen fietst de één tot zijn oude dag door het leven, terwijl de ander met diverse kwalen en ziektes kampt. Het kattenras speelt hierbij ook een rol. Over het algemeen kunnen we zeggen:

  •         Mature: 7 tot 10 jaar oud
  •         Senior: 11 tot 14 jaar oud
  •         Geriatrisch: 15 jaar of ouder

Een gemiddelde huiskat bereikt makkelijk een leeftijd van 16 jaar, katten van 20 jaar of ouder zijn ook geen uitzondering meer.

De ouderdomsverschijnselen

Als katten ouder worden, verandert er veel in het lichaam. De weerstand neemt langzaamaan af, de stofwisseling vertraagt en de organen functioneren minder goed. Ook lichaamsdelen zoals de gewrichten slijten.

Vaak voorkomende ouderdomsverschijnselen:

  •         Hoge bloeddruk

Katten ouder dan negen jaar kunnen last krijgen van een te hoge bloeddruk. Een hoge bloeddruk kan schade aan het lichaam veroorzaken. Om deze schade te voorkomen is het aan te raden om vanaf negenjarige leeftijd de bloeddruk minstens één keer per jaar te laten controleren.

  •         Osteoartritis

Ruim 90% van de katten ouder dan 12 jaar heeft last van osteoartritis, oftewel een pijnlijke aandoening aan de gewrichten. Omdat katten niet snel laten zien dat ze pijn hebben, is het lastig om deze aandoening te signaleren. Toch is een tijdige behandeling belangrijk. De symptomen zijn minder springen, minder traplopen, moeite met het kattenluik, minder actief, zichzelf minder wassen en naast de bak poepen.

  •         Gebitsproblemen

Katten hebben vaak last van tandsteen. Tandsteen kan leiden tot ontstekingen van het tandvlees en aantasting van tanden en kiezen. Denk je dat je kat last heeft van zijn gebit, omdat hij bijvoorbeeld slechter eet of uit zijn bek ruikt? Trek dan aan de bel bij de dierenarts. Die zal het tandsteen en rotte tanden onder verdoving verwijderen.

  •         Hersenveroudering – dementie

De hersenen beschadigen door de vorming van vrije radicalen. Met als gevolg gedragsveranderingen. Ook kan het slaappatroon verstoord raken of ze zijn ineens niet meer zindelijk. De juiste aanvulling op de voeding kan klinische verbetering geven.

  •         Doofheid

Katten kunnen geleidelijk doof worden. Heb je het gevoel dat je kat regelmatig van je schrikt? Of gaat hij harder miauwen? Controleer dan zelf het gehoor door achter de kat te gaan staan en in je handen te klappen.

  •         Slechtziend

Ook de ogen worden langzaam slechter. Katten kunnen zich prima aanpassen aan dit soort situaties, maar lopen ze echter tegen voorwerpen aan, dan is dat reden tot zorg.

Typische ouderdomsziekten bij katten zijn onder andere verminderde nierfunctie, hartfalen, verschillende tumoren, staar, suikerziekten, schildklierafwijkingen en slijtage van de gewrichten.

Wat kun je eraan doen?

Ouderdom bij katten is niet tegen te houden. Wel kun je ervoor zorgen dat je kat zo gezond mogelijk blijft en ouderdomskwalen zo goed en zo tijdig mogelijk laten behandelen. Denk aan aangepaste voeding, voedingssupplementen, medicijnen, etc. Op deze manier leeft je kat langer en vooral gelukkiger. Gun je kat een mooie ‘oude dag’.

Het kattenpension

Soms kan verandering van omgeving wonderen doen. Het voordeel van een nieuwe omgeving is dat je kat geen territorium hoeft te verdedigen, dat het samenleven met andere katten zo goed als probleemloos verloopt. 

Wil je meer weten over de mogelijkheden van ons kattenpension? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

 

Op zoek naar opvang voor je hond?

Maak een reservering

0

Zoeken...