Kennelhoest – Beter voorkomen dan genezen

Wat is besmettelijke hondenhoest (voorheen kennelhoest)?

Besmettelijke hondenhoest, ook wel kennelhoest genoemd, is een besmettelijke infectie aan de luchtwegen die veroorzaakt wordt door bacteriën en virussen. Vaak zijn de Bordetella Bronchiseptica bacterie of het para-influenzavirus de boosdoeners van de besmettelijke hondenhoest bij je hond. Iedere hond die hiermee in aanraking komt kan deze besmettelijke infectie oplopen. Het is een misvatting dat deze infectie alleen geldt voor honden die in kennels leven, ondanks dat de naam dit doet suggereren. De voorste luchtweginfecties kunnen bij het niezen en hoesten verspreid worden, maar je hond kan ook door rechtstreeks contact met andere honden besmet raken zoals met neus en bek contact.

LET OP: vanaf 01-01-2019 is het verplicht dat alle honden die in ons kennel verblijven, zijn ingeënt tegen kennelhoest.

Waar komt de besmettelijke hondenhoest voor?

Zoals we al eerder aangaven is het een misvatting dat de kennelhoest enkel te vinden is bij kennels. Deze besmettelijke infectie is namelijk te vinden op plaatsen waar veel honden samenkomen zoals bij hondenshows, uitlaatvelden, dierenartspraktijken, hondenscholen en zo dus ook bij kennels en pensions.

Kenmerken van de besmettelijke hondenhoest bij honden

De besmettelijke hondenhoest is te herkennen aan het vele hoesten van de hond. Dit is vaak het eerste opvallende symptoom bij een hond die besmet is geraakt. De hoest van een hond is als een harde en droge hoest waarbij het geluid vaak net wat heftiger is dan bij het ophoesten wat een hond doet wanneer hij iets vast heeft zitten in zijn keel. De droge en harde hoest wordt meestal gevolgd door het kokhalzen waarbij ook slijm mee kan komen. Indien de hond een matige vorm heeft van de besmettelijke hondenhoest, zullen vaak alleen de symptomen kuchen, niezen en snotteren zichtbaar zijn. Bij een ernstige vorm kan je hond koorts krijgen, kokhalzen, slijm ophoesten, benauwd worden of zelfs gaan braken tijdens een hoestbui. Andere symptomen als weinig eetlust en rusteloosheid komen ook voor bij deze besmettelijke infectie. Het heftige hoesten kan lang aanhouden en kan zelfs tot een longontsteking leiden als er niet tijdig wordt ingegrepen of zelfs chronisch worden.

Hoe kan je de besmettelijke hondenhoest tegen gaan?

Honden die vaak in contact zijn met andere honden, wordt geadviseerd om zich jaarlijks tegen de besmettelijke hondenhoest te vaccineren. Doordat virussen met enige regelmaat veranderen, komt het nog wel eens voor dat een gevaccineerde hond toch symptomen van de besmettelijke hondenhoest krijgt maar daarentegen is de invloed minder extreem. Dierenpension Tussenwijck adviseert al jaren om te honden te vaccineren tegen de besmettelijke hondenhoest.

Hoe vaak moet je je hond enten tegen de besmettelijke hondenhoest?

Het advies is om je hond jaarlijks te laten vaccineren tegen de kennelhoest. Een hond heeft dan ook de mogelijkheid om door middel van een injectie of door middel van een neusdruppel ingeënt te worden. De neusdruppel blijkt uit onderzoeken effectiever te zijn. Welke mogelijkheid voor jouw hond het meest geschikt is kan bekeken worden bij de dierenarts.

Wat doet Dierenpension Tussenwijck hier tegen?

Zoals hierboven al genoemd, zijn wij voorstander van het vaccineren tegen de kennelhoest. Per 01-01-2019 willen wij het dan ook verplicht stellen dat alle honden die in ons verblijf verblijven, zijn ingeënt tegen de kennelhoest. Hierdoor kunnen wij een hogere preventieve dekkingsgraad bewerkstelligen om de kennelhoest te voorkomen.  Voorkomen is immers beter dan genezen en hierdoor kunnen de honden weer vrijuit in ons verblijf samen spelen!

Bekijk hier de video voor meer informatie over kennelhoest:

Op zoek naar opvang voor je hond?

Maak een reservering

0

Zoeken...